Return to ads
All categories
Virgo

Virgo

Posted by
Posting ads for 49 years
Zwarte gaten op te sporen via sterren Uitgegeven:10 juli 2009 14:27Laatst gewijzigd:10 juli 2009 14:27 AMSTERDAM - Tussen de sterrenstelsels in het heelal zwerven waarschijnlijk zwarte gaten rond, die op enig moment door hun moederstelsel zijn uitgestoten.

Volgens Amerikaanse en Duitse sterrenkundigen moet het mogelijk zijn om zulke zwarte gaten op te sporen.

Hun bestaan zou namelijk worden verraden door de sterren die om hen heen draaien.

In de kern van veel, zo niet alle sterrenstelsels bevindt zich een zwart gat.

Als twee of meer sterrenstelsels met elkaar fuseren, kan dat ertoe leiden dat een van de zwarte gaten de ruimte in wordt geslingerd.

MeesleurenDat zwarte gat zou dan de sterren in zijn naaste omgeving meesleuren en als een opmerkelijk compacte sterrenhoop zijn weg vervolgen.

De onderzoekers denken dat zulke 'hypercompacte' sterrenhopen misschien zelfs al zijn waargenomen, maar dat ze niet als zodanig herkend zijn.

Op het eerste gezicht zouden ze namelijk veel op 'gewone' bolvormige sterrenhopen lijken.

Wat hen echter zou onderscheiden is de veel grotere snelheid waarmee de sterren om het centrum van de sterrenhoop draaien.

SnelheidDie snelheid is echter maar moeilijk meetbaar.

Een andere eigenschap waaraan je een hypercompacte sterrenhoop zou kunnen herkennen, is de helderheidsuitbarsting die optreedt als het zwarte gat een ster uit zijn directe omgeving opslokt.

Het zoeken is dus naar zeer compacte sterrenhopen tussen de sterrenstelsels van bijvoorbeeld de relatief nabije Virgo- of Comacluster, die opmerkelijke uitbarstingen vertonen.

� NU.nl/Alles over Sterrenkunde ZIE OOK: 09/06/2009Grootste zwarte gat gemeten20/05/2009Twee sterrenstelsels liggen op ramkoers29/04/2009Verste object in heelal ontdekt

http://www.nu.nl/wetenschap/2039459/zwarte-gaten-op-te-sporen-via-sterren.html
Reply to this ad
Recently viewed ads
Saved ads
Please log in to browse your saved adverts or sign up if you don't have an account yet.
Popular Stuff