Return to ads
All categories
Ruby Tuesday

Ruby Tuesday

Posted by
Posting ads for 49 years
Stembanden met krasjes van Crosby, Stills & Nash kritieken Stephen Stills, Graham Nash en David Crobsy (v.l.n.r.)© Trouwprintstuur artikel door Hun tweede optreden, op 18 augustus 1969, was er meteen een voor de geschiedenisboeken.

Woodstock, het oerfestival dat deze zomer veertig jaar geleden is, maakte Crosby, Stills, Nash & Young tot spreekbuis van de protest- en vredesgeneratie.

In de latere hit 'Woodstock', geschreven door Joni Mitchell, zongen ze over kamperen, een massa van een half miljoen en hoe straaljagers die drie dagen in vlinders veranderden.Crosby, Stills & Nash.

Gezien 6 juli in Heineken Music Hall, Amsterdam.Deze zomer staan ze opnieuw op festivals en in concertzalen, in een veel commerciëlere muziekwereld, en als drietal.

Neil Young, met wie ze het klassieke album 'Déjà Vu' (1970) maakten, gaat namelijk zijn eigen weg, en al stond ook hij laatst op het Glastonbury-festival in Engeland, ze deelden het podium niet.Individualiteit was al een belangrijke voorwaarde toen ze eind jaren zestig gingen samenwerken, vandaar ook die democratische bandnaam.

Stephen Stills en Young kwamen uit Buffalo Springfield, Graham Nash had zich losgemaakt van The Hollies en David Crosby was uit The Byrds gezet.

Vier sterke, bevrijde ego's, maar dat stond een eigen geluid niet in de weg.

Vooral de samenzang en het elektrische en akoestische gitaarspel kleurden die sound.In 2005 gaven Crosby en Nash een drie uur durend, sfeervol concert in Paradiso.

Maandag was Stills er ook bij, maar dat zorgde niet voor een overtreffende trap van dat optreden van toen.

'Helplessly Hoping' kwam meteen wat piepend en krakend op gang en in het vervolg was meerstemmigheid vooral een driedubbele kans op een niet zo zuivere noot.David Crosby leek nog het fitst.

Als hij geen gitaar speelde staken de handen in de broekzakken, om uit te stralen dat alles vanzelf gaat.

De gitaar van de witharige Nash klonk wat mompelend.

Zingend tastte hij voor zich uit alsof hij zo de melodie beter te pakken kon krijgen.

De rustige Stills wordt oud zoals grimeurs in Hollywood acteurs ouder maken, zijn wangen lijken vol watten te zitten en hij is wat kilo's aangekomen.Zo stonden ze op een rij, drie mannen die genoeg gedeeld hebben om enkel bemoedigend te glimlachen als de ander een missertje maakt.

Een enkele theatertruc warmde het publiek op: opgloeiend zaallicht benadrukte dat er bij 'Our House' spontaan mocht worden meegezongen.Krap drie weken nadat ze werden opgenomen in de Songwriters Hall of Fame, speelden CSN veel songs 'van vrienden', zoals 'Ruby Tuesday' van de Rolling Stones en 'Girl From The North Country' van Bob Dylan.

Enkele covers belanden op het nieuwe album waaraan Rick Rubin meewerkt, de producer die zo succesvol met de oude Johnny Cash aan de slag ging.

De juiste man, omdat hij karakter ziet in stembanden met krasjes.

© Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.http://www.trouw.nl/cultuur/muziek/article2809677.ece/Stembanden_met_krasjes_van_Crosby__Stills___Nash_.html
Reply to this ad
Recently viewed ads
Saved ads
Please log in to browse your saved adverts or sign up if you don't have an account yet.
Popular Stuff