Return to ads
All categories
Ben Mezrich

Ben Mezrich

Posted by
Posting ads for 49 years
Omstreden publicatie over Facebook: meer fantasie dan feitenFacebook-CEO Mark Zuckerberg.

Wie ligt er nu eigenlijk echt aan de oorsprong van het succes van de sociale netwerksite Facebook? Over die vraag worden worden al maanden verhitte discussies gevoerd.

Met zijn boek 'Accidental Billionaires.

The Founding of Facebook: A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal' hoopt Ben Mezrich, de auteur van de bestseller 'Bringing Down the House', nu enig licht in de duisternis te laten schijnen.Facebook bestaat nog maar vijf jaar en telt wereldwijd al 200 miljoen gebruikers.

Algemeen wordt aangenomen dat de site het geesteskind is van CEO Mark Zuckerberg, maar Mezrich brengt in zijn boek, dat binnenkort wellicht wordt verfilmd, ook Eduardo Saverin, ooit Zuckerbergs beste vriend, en hun voormalige klasgenoten Tyler en Cameron Winklevoss in beeld.

De vraag is alleen: hoe betrouwbaar is zijn relaas? Ingebeelde detailsWant hoewel 'Accidental Billionaires' zich nadrukkelijk aandient als non-fictie gebruikt Mezrich technieken die in journalistieke kringen, zacht gezegd, als controversieel worden beschouwd.

Zo reconstrueert hij conversaties waar hij zelf geen getuige van was en propt hij het boek vol ingebeelde details."Ik beschouw mijn stijl als 'immersion journalism' of onderdompelingsjournalistiek", verdedigt Ben Mezrich zich in een interview met het Amerikaanse weekblad 'Time'.

"Ik daal diep af in het verhaal en bouw het op als een thriller.

Veel journalisten begrijpen dat niet en maken zich daar druk over", zegt hij.

"Wat ik doe, is een verhaal reconstrueren.

Het is waargebeurd, dus is het non-fictie.

Soms beschik ik over heel veel bronnen en komt er tegenstrijdige informatie naar boven.

In dat geval kies ik voor dat waarvan ik zelf geloof dat het plaats heeft gevonden.

Of ik mezelf als een echte journalist beschouw? Min of meer.

Ik vertel een waargebeurd verhaal, zij het op een amusante manier."GenieHeeft Zuckerberg het idee voor Facebook echt gestolen van Saverin? Mezrich suggereert het wel, maar zegt het niet expliciet.

Zuckerberg weigerde trouwens hem te woord te staan.

"Wie het ook heeft bedacht, hij is een genie.

Facebook wordt niet alleen een levensstijl, er zal ook geld mee te verdienen vallen.

Mochten alle gebruikers voor deze service 1 dollar per maand betalen, dan zou het een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld zijn." (Dirk Steenhaut) 16/07/09 08u07

http://demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/931516/2009/07/16/Omstreden-publicatie-over-Facebook-meer-fantasie-dan-feiten.dhtml
Reply to this ad
Recently viewed ads
Saved ads
Please log in to browse your saved adverts or sign up if you don't have an account yet.
Popular Stuff